
Pilates: Gizli Mucize
By MT Personal Coaching In Pilates On 3 Haziran 2017
Nefes teknikleri sayesinde insan vücudunun ruhuyla bir bütün olarak işlevsel hale geldiği ve onu en doğru konumlandırmayı öğrendiği bir alandır pilates. 20. Yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından geliştirilen ve esas adı kontroloji olan pilates salt bir takım rahatsızlıkları gidermek amacıyla geliştirilmiş olsa da günümüzde daha sağlıklı ve fit bir bedene sahip olmak için de kullanılan egzersizler bütünüdür.
Kendi rahatsızlıklarını iyileştirmek üzerine bedenini kayak ve jimnastikle eğitren Hubert Pilates, Birinci Dünya Savaşı sırasına alıkonulduğu kampta askerlere öğrettiği tekniklerle onları hastalık salgınlarından korumayı başardı. Böylelikle dikkat çekip savaştan sonra Almanya’da kendi metodunu geliştirdi. Ardından 1926’da Amerika’ya göç edip orada stüdyosunda bu konuda eğitim vermeye başladı.
Pilatesin vücut üzerinde sayısız faydası olduğu tespit edilmiştir.
Bu, doğru nefes almaktan duruş şeklini düzeltmeye, hatta bozukluk diye tabir edilen ve çoğu zaman uyku ve oturmakla bile alışageldiğimiz; yaşam biçimimize dönüşen o duruşları yaşam kalitesini onaracak denli düzenlemeye varan bir skalada varlık göstermekle tanımlanabilir. Uzman bir eğitmen öncülüğünde ilk günden gerekli, doğru duruş ve egzersiz programları oluşturulan öğrenciye, gittikçe ve kendinin bile inanamadığı bir ivmede gelişen bir yaşam kalitesi sunulmuş olur. Bunun, bir çok fiziksel rahatsızlığın tedavisinde etkili olmasının dışında, sıkı ve fit görünümlü bir bedene sahip olma, aktif yaşamın içerisinde nefes almayı doğru yolla başarıp ruhsal anlamda da gelişme gibi pek çok açılımı vardır.
Pilates aletli ve aletsiz olarak farklı tekniklerle uygulanabilmektedir. Ama genel olarak üç farklı tür pilatesten söz edilebilir. Aletli pilates, matwork pilates (vücur ağırlığı) ve yardımcı ekipmanlar (mini ball, circle vb..) kullanılarak yapılan pilates. Her ne şekilde olursa olsun pilatesin en önemli özelliği bedeni genel olarak esneterek omurlar arasını açıyor olması. Bu da fiziksel anlamda büyük bir dönüşüm anlamına geliyor. Kesinlikle belli temel ilkeleri koruyor oluşu da onu diğer egzersizlerden ayırıyor. Konsatrasyon, kontrol, merkezleme, akıcı hareket, kesinlik ve nefes şeklinde prensipler merkezinde oluşturulan pilatesin yaratacağı mucize gelişmeyi ancak onu istikrar ve yeterli istekle yapanlar algılayabiliyor. Sonrası ise vazgeçilmez bir alışkanlık halini alması…